LE NOBEL

Historie & Genealogie


Voorouders Nederlandse Stamvader

Onze Nederlandse stamvader, Jan Lenart Lenobel, is van franse afkomst heet eigenlijk Jean Léonard LENOBLE. Hij op 27 mei 1700 gedoopt te Ronq (Frankrijk).  Momenteel vindt er onderzoek plaats naar zijn (voor)ouders door Matthew House.

Jan zijn vader was genaamd Léonard LENOBLE. Hij was de zoon van Henri LENOBLE en afkomstig uit de provincie Berry. Berry was tot aan de Franse revolutie één van de provincies in Frankrijk met als hoofdstad Bourges. Léonard was wrkzaam als maitre chirurgien te Ronq, als opvolger van zijn vader. Léonard trouwde op 12 augustus 1695 met Chréstienne CAMBIER. Over dit huwelijk is niet veel bekend.

Hij is hertrouwd met Elisabeth FAUVELLE, waar en wanneer is (nog) onbekend. Uit dit huwelijk wordt Jean Léonard LE NOBLE geboren, onze Nederlandse stamvader. Zijn exacte geboortedatum is (nog) niet bekend, maar hij werd op 27 mei 1700 gedoopt te Ronq, gelegen ten noorden van Lille (Rijssel). Dit dorp bestaat nog en ligt aan de autoweg Kortrijk-Lille. Het werd echter in beide wereldoorlogen (WO I 1914-1918 en WO II 1939-1945), geheel verwoest en daarna weer opgebouwd. Hierdoor zijn er bijna geen sporen uit de oude tijd terug te vinden. Na opheffing van het Edict van Nantes (1685), toen de protestanten in Frankrijk geen godsdienstvrijheid meer genoten, is hij, zoals vele andere 'Hugenoten' naar Nederland gevlucht. Dit was waarschijnlijk rond 1700-1720.