LE NOBEL

History & Genealogy


Nederlandse Stamvader

Jan Lenart Lenobel, † 08-08-1750

Hij de vroegst bekende 'le Nobel' in Nederland en wordt dan ook gezien als de Nederlandse stamvader. Zijn geboortedatum is niet bekend, maar hij werd op 27 mei 1700 gedoopt te Roncq (ten noorden van Lille - Frankrijk).  Zijn Franse naam is Jean Léonard LENOBLE. Onderzoek naar zijn (voor)ouders vindt thans plaats.

In Middelburg (provincie Zeeland) vond hij zijn nieuwe thuishaven Na opheffing van het Edict van Nantes (1685), toen de protestanten in Frankrijk geen godsdienstvrijheid meer genoten, is hij mogelijk, zoals vele andere 'Hugenoten' naar Nederland gevlucht. Zijn Franse naam Jean Léonard LE NOBLE, werd 'verbasterd' naar het Nederlandse Jan Lenart Lenobel, fonetisch bijna gelijk klinkend. Daar trouwde hij rond 1725 met Cataleintje de Meulenaar. Uit dit huwelijk werden 2 zonen geboren: Cornelis en Jacobus. Deze beide (roep)namen keren in vele generaties terug. Cataleintje overlijdt op 17-03-1748 (leeftijd onbekend). Jan trad opnieuw in het huwelijk op 01-07-1749. Hij trouwde met Sara Abekerke en samen kregen zij 1 zoon. Deze zoon (voornaam onbekend) werd geboren in 1750 maar is in datzelfde jaar overleden. Of dit was bij de geboorte of enige tijd later is niet bekend.

Jan is overleden in Middelburg op 08-08-1750 (leeftijd mogelijk 50-51 jaar) en begraven op12-08-1750 op het Oude Kerkhof te Middelburg. Ten tijde van zijn overlijden was hij woonachtig in de Vlissingsestraat te Middelburg. Opvallend of toeval, de voornamen Jan, Jean en Léonard zijn tot op heden niet meer gebruikt in de familie (wel als roepnaam). Inmiddels kent de familie 14 generaties en thans verspreid over 4 landen in de wereld: Nederland, Canada, Frankrijk en Duitsland.