LE NOBEL

History & Genealogy


Laatste Nieuws

juli 2020:

Onderzoek naar de geschiedenis van de familie is nog steeds gaande maar kost ook geduld en tijd. Een hobby met een lange adem. Op dit moment zoeken we ook o.a. in de recente geschiedenis van de 19e en 20e eeuw, het wonen, leven en werken in Zeeland. Dit betekent dat er soms enige tijd overheen gaat alvorens we relevant en noemenswaardig nieuws hebben te melden. Uiteraard wordt tussentijd de website geregeld geupdate.

juni 2018:

Dankzij een reactie van een familielid die een onjuistheid zag in de familiestamboom, konden wij deze herstellen. Marc, de webmaster, was hier erg blij mee: "Ik zie de website uiteindelijk als een gezamelijk project, waarbij bekende- en onbekende familieleden bereid zijn gegevens aan te leveren, zodat ook komende generaties de geschiedenis kunnen lezen over en van hun familie. Ik hoop dan ook dat er meer mensen bereid zijn om wetenswaardigheden, informatie of feiten over de familie met ons te willen delen".

mei 2017:

Momenteel vindt er onderzoek plaats naar de ouders en voorouders van onze Nederlandse stamvader Jan Lenart Lenobel. Er zijn aanwijzingen dat zijn grootvader Henri LENOBLE afkomstig is uit Berry (Frankrijk).

Berry was tot aan de Franse Revolutie een van de provincies van Frankrijk, met als hoofdstad Bourges. Berry was in de vroege middeleeuwen een zelfstandig graafschap, alvorens verdeeld te worden door de hertog van Aquitanië en de graven van Anjou en Blois. Aan het einde van de 11e eeuw begonnen de Franse koningen zich voor het gebied te interesseren en het geleidelijk bij hun domein te voegen. In 1360 richtte koning Jan II de Goede het hertogdom Berry op voor zijn derde zoon Jan. De titel van hertog van Berry bleef eeuwenlang binnen de koninklijke familie.

In 1790 werden al die titels opgedoekt en Berry werd verdeeld over enkele nieuwe departementen. Haut-Berry werd in grote lijnen het departement Cher, met toevoeging van Saint-Amand-Montrond en omgeving, die in de provincie Bourbonnais lagen. Bas-Berry werd het departement Indre, samen met een groot deel van de Brenne, uit de provincie Touraine). Kleinere delen van Berry gingen naar de departementen Loiret en Loir-et-Cher. Al de genoemde departementen maken tegenwoordig deel uit van de regio Centre-Val de Loire.